Zarówno kasze, jak i makarony cieszą się bardzo dużą popularnością wśród osób pragnących się zdrowo odżywiać, jednak do tej czołówki zaczyna powoli dobiegać czarny ryz, który zawiera bardzo duże ilości przeciwutleniaczy wpływających bardzo korzystnie na stan zdrowia. Czarny ryż pochodzi z okolic Indonezji i Tajlandii, ma orzechowy smak i charakteryzuje go bogactwo wielu cennych dla zdrowia składników odżywczych. Oprócz przeciwutleniaczy zawiera spore ilości błonnika oraz żelaza. W jaki jednak sposób spożywanie czarnego ryżu wpływa na zdrowie? Związki znajdujące się w tym produkcie pomagają zapobiegać wystąpieniu choroby Alzheimera, cukrzycy oraz niektórych nowotworów. Z czarnego ryżu produkuje się otręby, których regularne spożycie pomaga łagodzić stany zapalne, które bardzo często towarzyszą różnego rodzaju alergiom. Czarny ryż to świetny zamiennik ziemniaków, makaronów, kasz, a także zwykłego białego ryżu, który pozbawiony jest tego, co najcenniejsze. Z tego też względu ten czarny powinien na stałe zagościć w menu.

Poznaj wszystkie rodzaje ryżu: http://www.sfd.pl/art/Dietetyka_i_zdrowe_od%C5%BCywianie/Jakie_s%C4%85_rodzaje_ry%C5%BCu_-a530.html